r e k l a m a

Druga jadłodzielnia w Pszczynie już działa


W Pszczynie otwarta została druga jadłodzielnia. Jak to działa i jakie produkty można przynosić?

2020-02-12 22:37:00 SN 1952


Jadłodzielnia Pszczyna
 Jadłodzielnia Pszczyna

Wczoraj w Pszczynie przy kościele Wszystkich Świętych otwarta została druga jadłodzielnia. Jest to już drugi tego typu punkt w naszym mieście, gdzie może zostawić żywność zdatną do spożycia, a potrzebujący będą mogli się poczęstować. Zachęcamy do uzupełniania lodówki! Podzielmy się z potrzebującymi.

JAK TO DZIAŁA?

czyli regulamin korzystania z jadłodzielni
przynieś żywność,której nie możesz sam zagospodarować,lub którą chcesz przekazać potrzebującym.
Jeśli jesteś w potrzebie-poczęstuj się jedzeniem,które ktoś zostawił dla Ciebie!
W ten sposób dzielisz się dobrem,wspierasz potrzebujących i zapobiegasz marnotrawieniu jedzenia.Bądź świadomym konsumentem-nie marnuj.

JAKIE PRODUKTY MOŻNA PRZYNOSIĆ DO JADŁODZIELNI:

-takie,które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać
-produkty,które przekroczyły już datę minimalnej trwałości -"najlepiej spożyć przed",ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia-"należy spożyć do"(określenie "należy spożyć do"wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia).
-produkty szczelnie zapakowane lub w pojemnikach
-wyroby,przetwory własne np.ciasto,zupa(zapakowane ,z naklejonym opisem i datą przygotowania)

JAKICH PRODUKTÓW NIE NALEŻY PRZYNOSIĆ DO JADŁODZIELNI:

-żadnego rodzaju surowego mięsa-te produkty są szczególnie trudne w przechowywaniu
-potraw zawierających surowe jaja
-produktów już napoczętych,np.otwartych puszek,słoików itp.
-produktów,które wymagają trwałych warunków chłodniczych,a które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut
-produktów z oznakami popsucia(nietypowy zapach,kolor,wydęte wieczka,obecność pleśni,nagnicie)
-produktów,które miały kontakt z odpadami spożywczymi,komunalnymi,lub znajdowały się w kontenerach na odpady.
-alkoholu

Pamiętaj,że z produktów korzystasz na własną odpowiedzialność.
Oceń produkt przed spożyciem za pomocą wzroku,węchu,informacji na opakowaniu.