r e k l a m a

Jadłodzielnia w Pszczynie odnosi sukcesy! Wkrótce następny punkt


Jedni przynoszą jedzenie, inni się częstują

2020-02-02 21:50:00 SN 2163


Jałodzielnia Pszczyna
 Jałodzielnia Pszczyna

W miniony wtorek w Pszczynie przy parafii Podwyższenia Krzyża Św. i M.B. Częstochowskiej na ul. Marii Skłodowskiej-Curie 1. otwarta została pierwsza jadłodzielnia w naszym mieście. Jedni przynoszą jedzenie, inni się częstują. Już po pierwszych dniach funkcjonowania można powiedzieć, że jest sukces! Jak informuje FB Jałodzielnia Pszczyna, już niebawem otwarty zostanie kolejny punkt. Zachęcamy do uzupełniania lodówki! Podzielmy się z potrzebującymi

JAK TO DZIAŁA?

czyli regulamin korzystania z jadłodzielni
przynieś żywność,której nie możesz sam zagospodarować,lub którą chcesz przekazać potrzebującym.
Jeśli jesteś w potrzebie-poczęstuj się jedzeniem,które ktoś zostawił dla Ciebie!
W ten sposób dzielisz się dobrem,wspierasz potrzebujących i zapobiegasz marnotrawieniu jedzenia.Bądź świadomym konsumentem-nie marnuj.

JAKIE PRODUKTY MOŻNA PRZYNOSIĆ DO JADŁODZIELNI:

-takie,które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać
-produkty,które przekroczyły już datę minimalnej trwałości -"najlepiej spożyć przed",ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia-"należy spożyć do"(określenie "należy spożyć do"wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia).
-produkty szczelnie zapakowane lub w pojemnikach
-wyroby,przetwory własne np.ciasto,zupa(zapakowane ,z naklejonym opisem i datą przygotowania)

JAKICH PRODUKTÓW NIE NALEŻY PRZYNOSIĆ DO JADŁODZIELNI:

-żadnego rodzaju surowego mięsa-te produkty są szczególnie trudne w przechowywaniu
-potraw zawierających surowe jaja
-produktów już napoczętych,np.otwartych puszek,słoików itp.
-produktów,które wymagają trwałych warunków chłodniczych,a które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut
-produktów z oznakami popsucia(nietypowy zapach,kolor,wydęte wieczka,obecność pleśni,nagnicie)
-produktów,które miały kontakt z odpadami spożywczymi,komunalnymi,lub znajdowały się w kontenerach na odpady.
-alkoholu

Pamiętaj,że z produktów korzystasz na własną odpowiedzialność.
Oceń produkt przed spożyciem za pomocą wzroku,węchu,informacji na opakowaniu.